Urolog. pro Praxi, 2007; 8(4): 167-169

Rolevýživy při vzniku a průběhu onemocnění karcinomem prostaty

MUDr. Marek Schmidt FEBU, doc. MUDr. Ladislav Jarolím CSc, doc. MUDr. Ivan Kawaciuk CSc, MUDr. Štěpán Veselý Ph.D, MUDr. Matúš Chocholatý
Urologická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha

Karcinom prostaty patří mezi nejčastější maligní onemocnění amerických a evropských mužů. Výrazné rozdíly v incidenci mezi západní a asijskou populací nelze vysvětlit pouze dědičností a geografickými vlivy. Mezi důležité faktory, které se podílejí na manifestaci latentního karcinomu a jeho progresi, patří bezesporu i stravovací návyky a různé potravinové složky. Článek uvádí souhrnný přehled aktuálních poznatků o roli jednotlivých složek stravy, které se určitým způsobem podílejí na etiologii tohoto onemocnění.

Klíčová slova: karcinom prostaty, mikrokarcinom, výživa, potravinové složky

Nutrition factors in etiopathogenesis of prostate cancer

Prostate cancer is one of the most often malignities in american and european males. Significant differencies of incidence between western and asian population can not be explained with heredity and geographical circumstances. Victual habit and various food components are important factors having an impact on prostate cancer expression and progression. Article comprises summary of current informations about various food components which have influence in prostate cancer etiology.

Keywords: prostate cancer, microcarcinoma, nutrition, food components

Zveřejněno: 7. září 2007  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Schmidt M, Jarolím L, Kawaciuk I, Veselý Š, Chocholatý M. Rolevýživy při vzniku a průběhu onemocnění karcinomem prostaty. Urol. praxi. 2007;8(4):167-169.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Adlercreutz H, Markkanen H, Watanabe S. Plasma concentrations of phyto-oestrogens in Japanese men. Lancet 1993; 13: 1209-1210. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Bosetti C, Talamini R, Montella M, Negri E, Conti E, Franceschi S, La Vecchia C. Retinol, carotenoids and the risk of prostate cancer: a case-control study from Italy. Int J Cancer. 2004 Nov 20; 112 (4): 689-92. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Brázdová Z, Fiala J. Výživa a nádory uropoetického a urogenitálního ústrojí. Urol list 2004; 3: 15-18.
  4. Clark LC, Dalkin B, Krongrad A et al. Decreased incidence of prostate cancer with selenium supplementation: results of double-blind cancer prevention trial. Br J Urol 1998; 81: 730-734. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Clinton SK, Mulloy AL, Li SP, Manigian HJ, Visek WJ. Dietary fat and protein intake differ in modulation of prostate tumor growth, prolactin secretion and metabolism, and prostate gland prolactin binding capacity in rats. J Nutr 1997; 127: 225-237. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Cross AJ, Peters U, Kirsh VA at al. A prospective study of meat mutagenes and prostate cancer risk. Cancer Res 2005; 65: 11779-11784. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Dhom G. Epidemiologic aspects of latent and clinically manifest carcinoma of the prostate. J Cancer Res Clin Oncol 1983; 106: 210-218. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Gann PH, Ma J, Hennekens C, Hollis BW, Haddad JG, Stampfer MJ. Circulating vitamin D metabolites in relation to subsequent development of prostate cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 1996; 5: 212-216.
  9. Giovannuci E, Rimm EB, Colditz GA at al. A prospective study of dietary fat and risk of prostate cancer. J Natl Cancer Inst 1993; 85: 1571-1579. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Giovanucci E, RimmEB, Wolk A et al. Calcium and fructose intake in relation to risk of prostate cancer. Cancer Res 1998; 58: 442-447.
  11. Heinonen OP, Albanes D, Virtamo J et al. Prostate cancer and supplementation with alphatocopherol and beta-carotene: incidence and mortality in a controlled trial. J Natl Cancer Inst 1998; 90: 440-446. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Helzisouer KJ, Huang HY, Alberg AJ et al. Association between alpha-tocopherol, gamma-tocopherol, selenium ans subsequent prostate cancer. J Natl Cancer Inst 2000; 92: 2018-2023. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Chan JM, Giovannucci E, Andersson SO et al. Dairy products, calcium, phosphorus, vitamin D, and risk of prostate cancer (Sweden). Cancer Causes Control 1998; 9: 559-566. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Larsson SC, Wolk K, Brismar K et al. Association of diet with serum insulin-like growth factor I in middle aged and elderly men. Am J Clin Nutr 2005; 81: 1163-1167. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Matlaga BR, Hall MC, Stindt D, Torti FM. Response of hormone refractory prostate cancer to lycopene. J Urol 2001; 166: 613. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Oh WK, Kanthoff PW, Weinberg V, Jones G, Rini BI, Derynck MK, Bok R, Smith MR, Bublej GJ, Rosen RT, DiPaola RS, Small EJ. Prospective, multicentre, randomized phase II trial of the herbal suplement PC-SPES and diethylbestrol in patiens with androgen-independent prostate cancer. J Clin Oncol 2004; 22: 3705-3712. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Orr IM. Oral cancer in betel nut chewers in Travancore: its aetiology, patology and treatment. Lancet 1933; i: 575-580. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Parkin DM, Muir CS. Cancer incidence in five continents. Comparability and quality of data. IARC Sci Pub 1992; 120: 45-173.
  19. Parker SL, Tong T, Bolden S, Wingo PA. Cancer statistics, 1997. CA Cancer J Clin 1997; 47: 5-27. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Renehan AG, Zwahlen M, Minder C et al. Insulin-like growth factor (IGF-I), IGF binding protein-3, and cancer risk: systematic review and meta-regression analysis. Lancet 2004; 363: 1346-1353. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Sakr WA, Haas GP, Cassin BF, Pontes JE, Crissman JD. The frequency of carcinoma and intraepithelial neoplasia of the prostate in young male patients. J Urol 1993; 150: 379-385. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Shimizu H, Ross RK, Bernstein L, Yatani R, Henderson BE, Mack (tm). Cancers of the prostate and the brest among Japanese and white immigrants in Los Angeles County. Br J Cancer 1991; 63: 963-966. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Sonn GA, Aronson W, Litwin MS. Impact of diet on prostate cancer: a review. Prostate Cancer Prostatic Dis 2005; 8: 304-310. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Stellman SD, Wang QS. Cancer mortality in Chinese migrants to New York City. Comparison with Chinese in Tianjin and with United States-born whites. Cancer 1994; 73: 1270-1275. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Stocks P. Cancer incidence in North Wales and Liverpool region in relation to habits and environment. British Empire Cancer Campaign 35th. Ann Report 1933; (Suppl to Part 2): 1-127.
  26. Wolk A. Diet, lifestyle and risk of prostate cancer. Acta Oncol 2005; 44: 277-281. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research: Food, nutrition and prevention of cancer: a global perspective. Washington D.C.: WCR/AICR 1997.
  28. Yatani R, Chisuga I, Akazaki K, Stemmermann GN, Welsh RA, Correa P. Geographic pathology of latent prostatic carcinoma. Int J Cancer 1982; 29: 611-616. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Yoahizawa K, Willett WC, Morris SJ et al. Study of prediagnostic selenium level in toenails and the risk of advanced prostate cancer. J Natl Cancer Inst 1998; 90: 1219-1224. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Urologie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.